Штраф за відсутність страховки на 2023 рік оголошено

This is some text inside of a div block.

В Україні їздити на автомобілі без автоцивілки заборонено. Це правило повинні дотримуватися як початківці, так і досвідчені водії. Незважаючи на це, деякі автомобілісти порушують це правило з різних причин, але це не є способом економії коштів.

Автоцивілка передбачає компенсацію збитків учасникам дорожнього руху, які постраждали внаслідок ДТП. Виплати здійснюються в разі заподіяння шкоди здоров'ю або смерті потерпілого, а також у разі заподіяння шкоди майну третіх осіб. Проте, важливо зазначити, що страховка не покриває збитки, заподіяні власному автомобілю, а це покривається окремим полісом КАСКО. Оформлення автоцивілки є обов'язковим для будь-якого транспорту, що підлягає державній реєстрації.

Страховка оформлюється на конкретний автомобіль, незалежно від кількості водіїв, які мають дозвіл на керування. Відсутність у водія автоцивілки є адміністративним правопорушенням, за яке передбачено штраф. Закон України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" регулює обов'язкове автострахування в Україні.

Якщо водій порушив правило про наявність автоцивілки на своєму автомобілі, то за це передбачено штраф відповідно до Закону.

Цей закон передбачає, що власники автомобілів повинні оформлювати автоцивілку на своє транспортне засіб та мати її при собі на протязі всього часу керування автомобілем.

У 2023 році буде нараховано штраф у розмірі 425 гривень за необхідність мати автоцивілку. Якщо порушник не сплатить штраф протягом 15 днів, сума збільшиться до 850 гривень.

Також, водій може бути позбавлений права керування транспортним засобом на строк до 3 місяців або зупинений управлінням транспортним засобом до усунення порушення.

Таким чином, водії мають дотримуватись правил оформлення автоцивілки для захисту себе та інших учасників дорожнього руху.

Фактори, що впливають на вартість автоцивілки

При оформленні автоцивілки в Україні вартість поліса може залежати від кількох факторів. Серед них об’єм двигуна транспортного засобу - чим він більший, тим дорожча страховка. Також важливим чинником є місце реєстрації автомобіля, де великі міста можуть мати вищу вартість, оскільки ймовірність потрапити в аварію там вища.

Крім того, вартість автоцивілки може залежати від того, на кого оформлений поліс - на фізичну чи юридичну особу, а також від водійського стажу, кількості аварій та наявних пільг. Також важливо враховувати термін дії договору.

При оформленні автоцивілки слід звернути увагу на розмір франшизи - це сума, яку компанія не виплатить потерпілому і її доведеться сплатити самому. Якщо франшиза велика, то це може знизити вартість поліса, але в разі аварії доведеться заплатити більше.