Як позбутися страху перед кермуванням авто

This is some text inside of a div block.

Майже всі водії-початківці зізнаються, що мають страх перед дорогою/водінням. Воно й не дивно, адже практика відбувається з досвідченим інструктором, а після отримання прав доводиться сідати за кермо самому. І якщо ви відчуваєте такий страх, заспокойтесь: по-перше, ви не одні такі, по-друге, ми знаємо, як його побороти, про що й розкажемо в цій статті.

Що потрібно знати водієві-новачку

Щоб подолати фобію кермування автомобілем, вам треба усвідомити та прийняти наступне:

  • Страх з часом проходить. Скільки навкруги вас впевнених водіїв – але вони теж колись робили перші кроки на дорозі, і так само боялись. Їхній приклад має заспокоїти: у всіх вийшло, і у вас вийде.
  • Не варто відкладати поїздку. Якщо ви довго відкладатимете, то можете втратити навички, отримані в автошколі. Чим швидше ви сядете за кермо після іспитів, тим краще. 
  • З’ясуйте, чого саме ви боїтеся. Наприклад, ваш найбільший страх – створити аварійну ситуацію. Працюйте над цим: намагайтеся частіше їздити, але на менш завантажених транспортом дорогами.

Не соромтесь звертатися за порадами до більш досвідчених знайомих водіїв. Дізнайтеся їхній досвід, як саме вони побороли фобію початківця.

Які фобії найрозповсюдженіші

Нижче – список найбільших страхів та способи їх подолання.

Боязнь автомобіля

Чимало новачків бояться авто як складного механізму. Тобто, вони не знають усього устрою ТЗ, і переживають, щоб він не вийшов з ладу з їхньої вини. Тому радимо переконатися в наступному:

  • Паливо й масло на достатньому рівні;
  • Гальмівна рідина є в баку;
  • Акумулятор заряджений;
  • Гальма справні;
  • Шини в належному стані.

Переконавшись, що все із цього списку в нормі, ви будете відчувати себе більш впевнено.

Недосконале знання ПДР

Це “лікується” просто: вивчіть те, у чому маєте сумніви. Після повторення теорії приступайте до практики, бо вона, не підкріплена їздою, сама по собі не позбавить вас страху. Щоб правильно розуміти розмітку і знаки, радимо:

  • Не відволікатися під час їзди на телефон та розмови;
  • Не вмикати гучно музику;
  • Не розглядати під час руху навколишні пейзажі;
  • Стежте за реакцією на знаки інших учасників руху.

Страх ДТП

Багато новачків бояться інтенсивних ділянок руху. Для подолання цієї фобії радимо кілька разів з’їздити “страшним” маршрутом в більш спокійний час – наприклад, рано вранці або ввечері, коли ТЗ на дорозі обмаль. Згодом ви будете більш впевненими, та зможете адекватно керувати машиною навіть в годину пік.

Боязнь поліції

Один із найрозповсюдженіших страхів. Угледівши авто правоохоронців початківці починають себе поводити інакше – гальмувати, метушитися та ін. Що з цим робити? Прислухайтеся до здорового глузду. Якщо ви дотримуєтеся ПДР, то й переживати вам нема за що. Поліція може зупинити будь-кого, навіть досвідченого водія. Якщо ж до вас намагаються причепитися ні за що, не бійтеся відстоювати свої права та підкріплювати це знаннями правил дорожнього руху.

Висновок

Побороти фобію перед їздою за кермом цілком реально. Визначте джерело страху, та методично працюйте над його позбавленням. Ну, і головне: чим більше практики, тим краще. Регулярна їзда доволі швидко зробить вас впевненим у собі.