Зі скількох років можна здавати на права

This is some text inside of a div block.

Вікові обмеження для отримання водійських прав в Україні варіюються залежно від категорії транспортних засобів. Для молодих людей, які прагнуть до самостійності та свободи, важливо знати, коли вони можуть розпочати навчання в автошколі та складати іспити для отримання водійського посвідчення.

Зі скількох років можна здавати на права?

Українське законодавство чітко регламентує вік, з якого можна приступати до навчання у автошколі і подавати документи для складання іспитів у МРЕВ (ДАІ). Основні вимоги наступні:

  • Для керування мопедами, скутерами, та легкими мотоциклами (категорії А1, А, М) можна розпочати навчання у 14 років, а іспити можна складати з 16 років. Водіння з пасажирами дозволяється після досягнення 18 років.
  • Керування легковими автомобілями та важкими мотоциклами (категорії В1, В) вимагає, щоб водій розпочав навчання у 16 років і міг скласти іспити у 18 років.
  • Водіння вантажівок і легких вантажівок з причепами (категорії С1, С) дозволяється з 18 років, а навчання можна розпочати з 16 років.
  • Для автобусів та мікроавтобусів (категорії D1, D) необхідно розпочати навчання в 20 років і отримати права в 21 рік. Військовослужбовці можуть розпочати навчання в 18 років і отримати права у 19 років.
  • Важкі вантажні автомобілі з напівпричепами та причепами, а також машини для перевезення великогабаритних або небезпечних вантажів (категорії ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE) можуть бути доступні для навчання з 20 років і отримання прав з 21 року, за умови, що у водія вже є щонайменше 12 місяців стажу за нижчими категоріями.

Ця таблиця забезпечує зрозуміле візуальне представлення інформації, необхідної для осіб, які планують навчання в автошколі та складання іспитів на отримання водійських прав.

Зверніть увагу, що перерва між навчанням та складанням іспитів може призвести до того, що доведеться повторювати курс навчання для освіження знань і навичок. Тому рекомендується планувати вступ до автошколи за кілька місяців до досягнення віку, коли вже можна складати іспити у МРЕВ. Наприклад, якщо ви плануєте отримати права категорії В у 18 років, оптимально почати навчання за три місяці до дня народження, тобто з 17 років.